In de dorpen en steden in ons land is volop aandacht voor de toekomst van de winkelcentra. Want er is wat dat betreft veel veranderd, niet in de laatste plaats door de opmars van online winkelen. Leegstand was lang aan de orde van de dag in de centra, en dat moet voorkomen worden. Veel dorpen kiezen voor het aanpakken van het centrum, waarvoor vaak iemand wordt aangesteld die het centrummanagement voor zijn of haar rekening neemt.

Centrummanagement is een zeer complexe materie

Centrummanagement is een bijzonder complexe materie. Je hebt namelijk te maken met verschillende ondernemers die elk zo hun eigen belangen en een geheel eigen visie hebben. Wil je je centrum weer toekomstbestendig maken, dan is het zaak eerst voor eensgezindheid te zorgen. De ondernemers moeten zich in grote lijnen achter elkaar scharen, een taak die vooral geduld van het centrummanagement vergt. Want in eerste instantie spreekt iedereen vooral voor de eigen parochie.

Online winkels bieden producten net even goedkoper aan

Heeft het centrummanagement de partijen met de neuzen in dezelfde richting, dan kan gewerkt worden aan een definitief plan voor het centrum, een plan dat de fysieke winkels concurrerend moet maken met de online winkels, die producten vaak net even goedkoper aan kunnen bieden. Dus moet het centrummanagement zich ook nadrukkelijk bezighouden met activiteiten en acties, waarvoor ook weer geduld en een goed verhaal belangrijk zijn

Leren verder te kijken dan alleen naar de eigen belangen

Centrummanagement is een lastige klus. Iedereen wil van alles, tot het puntje bij het plaatje komt. Centrummanagement kan wel willen dat er koopzondagen ingevoerd gaan worden, als meer dan de helft van de ondernemers niet mee wil doen, schiet het het doel voorbij. Communiceren, duidelijk zijn, de verschillende belangen uitleggen en een beeld geven van hoe de politiek in elkaar zit en hoe bepaalde hazen lopen zijn belangrijk als je betrokken bent bij centrummanagement. Je moet de winkeliers leren om verder te kijken dan alleen de eigen problemen en de eigen belangen. Alleen dan namelijk – met eensgezindheid dus- kan een gezellig en actief winkelcentrum nog concurreren met online winkelen.

Hecht blok

De ondernemers moeten dus een hecht blok vormen en uit dezelfde mond spreken. En als dit nou lastig te realiseren is voor een bepaalde doelgroep, dan is het wel voor winkeliers. Daarom is centrummanagement een taak die niet licht opgevat moet worden. Het is een taak die sterke communicatie noodzakelijk maakt. Bovendien moet je echt over engelengeduld beschikken.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij KIR Kordaat

Centrummanagement, wat is het nou precies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *